torstai 5. helmikuuta 2015

Mynämäen käsi- ja taideteollinen opisto, muinaistekniikka


Matkalla Jokkmokkiin

Olemme haaveilleet Jokkmokkiin menosta jo kolme vuotta ja nyt se on totta! Silti aamulla olo oli epätodellinen. Tapasimme Kemiössä Axxell Brusabyn koulumme pihalla klo 7. Toinen toistaan unisempia nahkureita kiipesi bussiin ja tavaroita kuskattiin ja järjesteltiin. Vastaa kun bussi nytkähti pimeydessä liikkeelle, tajusin, että haaveemme on toteutunut!

Mukana matkassa on 12 nahkuria (mukaan luettuna opettajamme Hanna Nore) ja kuljettaja, noin puolet nahkureista ovat ykköskurssilaisia ja puolet kolmoskurssilaisia. Valitettavasti aivan kaikki eivät matkalle päässeet, mutta ovat kovasti hengessä mukana. On mukava tutustua toiseen vuosikurssiinkin! Tämä matka tulee olemaan mitä suuremmalta määrin verkostoitumista, yhteyksiä, tapaamisia, tutustumista ja innostumista uusista ajatuksista.

Äntligen mot Jokkmokk!

12 stycken glada garvare, med läraren Hanna Nore, styrde kosan mot Jokkkmokk från Axxell Brusaby Kimito tidigt i morsse. De som går tredje året på garvningskurssen hade redan länge sedan planerat att åka på studieresa till Jokkmokk och när vi som går första året fick förfrågan om vi ville åka med blev svaret ett klart JA! 

Ensimmäinen tutustumiskäyntimme oli Mynämäen muinaistekniikan koulu, josta voi valmistua muinaistekniikan artesaaniksi tai jossa voi suorittaa käsityön kisälli- tai mestariammattitutkinnon. 


Vårt första besöksmål blev Mynämäki Käsi ja taideteollisuus koulu Muinasitekniikka linjen där man får lära sig fortida hantverkstekniker. Vi fick en guidad rundtur av läraren Miika Vanhapiha som visade oss runt om i skolans utrymmen, mycket intressant.

Meitä opasti ja koulutuksesta kertoi muinaistekniikan opettaja Miika Vanhapiha. Artesaanikoulutuksessa ensimmäisenä vuonna opiskellaan mm. puu-, metalli-, kudonta- ja nahkaopintoja ja toisena vuonna syvennytään omaan kiinnostuksen alaan. 


Näimme suuren määrän parkkipaljuja, joissa oli peuroja kuusiparkissa. Osa peuroista oli karvanpoistossa kalkkiliemessä. Koipia oli pingotettu kuivumaan. Osaa nahkoista pehmitettiin. Tähän aikaan vuodesta on peurasesonki ja tilat meinaavat ruuhkautua. Yksi opiskelija kokeili värjäystekniikoita luunpaloihin korutarkoituksiin. Muinaiset, primitiiviset tekniikat ovat Mynämäessä pääosassa. Näimme luisia näskäimiä, rumpuja, shamaanin asun, lautanauhoja ja tuluksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti