sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Parkitsemo

Nukuimme yön koulun luokan lattialla patjoilla. Mieleen tulvi muistoja luokkaretkistä lapsena, mutta kivoja ne vasta ovatkin aikuisena! Aamiaisen jälkeen pakkasimme auton ja ehdimme vielä viime hetken ostoksille. Mukaamme tarttui puukkoja, kankaita, koruja, sarvia, kanin nahkoja, kirjoja, työkaluja, suopunki, mielenkiintoisia kirjoja, vaatteita, lasihelmiä, lihakoukkuja ja vuoden 2015 Jokkmokk markkinoiden desinglapaset! Mukaan tarttui myös runsain mitoin erilaisia ideoita ja virikkeitä!
Sunnuntaina ajoimme 15 km pohjoiseen tutustumaan Jokkmokks Naturskinn –parkitsemoon. Se on pieni luonnonmukainen parkitsemo, jota pyörittävät Anders ja Greta. Anders esitteli meille elämäntyötään. Hän on oppinut parkinnan isältään, joka teki erityisesti pohjanahkoja naudasta. Yrittäjänä he ovat toimineet jo 20 vuotta. 

He parkitsevat nahat pajun kuorella ja turkikset mineraaliparkilla. Parkitsemossa on erilaisia koneita: näskäyskone poron nahalle, pyörivä parkkitynnyri ja linkoja, mutta pehmityksen he tekevät kuitenkin käsin. He valmistavat vuodessa 500 nahkaa. He myyvät nahkoja ja turkiksia Pohjoismaihin. Heiltä saa poronnahkaa pukineeksi, nautaa tuppinahoiksi tai lapikasnahoiksi, raakanahkaa rumpuihin ja remmeihin sekä turkiksia esim. kettu, karhu, ilves, näätä, majava. Lisäksi he pitävät kursseja.

Pienparkitsemovierailu oli mielestämme mielenkiintoisin vierailukohde tähän mennessä, koska näimme niin läheltä työskentelytapoja ja saimme tunnustella monia erilaisin metodein parkittuja nahkoja. Saimme kysellä nahoista yksityiskohtaisesti ja Anders kertoili rauhalliseen tapaansa parkitusvaiheista vuodenkierron mukaan. Perinnenahkureita vielä löytyy, jotka ovat oppineet isältä pojalle ja elävät täysin luonnon kanssa sopusoinnussa vuodenkierron mukaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti